Unul dintre cei mai celebri scriitori şi dramaturgi suedezi, Per Olov Enquist, a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Specializat în ficţiunea de tip documentar, Enquist a scris peste 20 de romane, iar filmul „Pelle Cuceritorul”, al cărui scenariu l-a semnat, a fost premiat cu Oscar, relatează Mediafax.
Per Olov Enquist a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani.
Născut în 1934, în nordul Suediei, Enquist a scris peste 20 de romane, dar şi piese de teatru, scenarii de film şi critică literară. Romanele i-au fost traduse în peste 25 de limbi străine. Operele sale, cu o tematică mai degrabă pesimistă, au tratat subiecte precum chestionarea adevărului şi finele linii dintre realitate şi ficţiune.
De-a lungul carierei, Enquist s-a specializat în ficţiunea de tip documentar. Pornea de la fapte ancorate în realitatea istorică, luându-şi apoi libertatea de a broda coerent pe marginea lor. Metoda aceasta s-a tradus ulterior prin succesul de public şi critică.
Pe plan internaţional, succesul l-a dobândit cu romanul „Legionarerna/ Legionarii”, din 1968, premiat în 1969 cu prestigiosul Nordic Council Literary Prize, despre deportarea din Suedia a soldaţilor baltici dezertori din armata Germaniei hitleriste.
Printre cele mai cunoscute romane care au urmat se numără „Musikanternas uttag/ Exodul muzicanţilor”, din 1978, care tratează problemele sociale din nordul Suediei la începutul secolului XX, „Livlakarens besok/ Vizita medicului de curte”, din 1999, pentru care a primit August Prize, Prix du Meilleur Livre Etranger, Deutsche Bucherpreis şi Premio Mondello, precum şi Independent Foreign Fiction Prize, „Lewis resa/ Călătoria lui Lewi”, din 2001, inspirat de mişcarea penticostală care a avut loc în Suedia secolului trecut, şi „Boken om Blanche och Marie/ Cartea despre Blanche şi Marie”, din 2005, potrivit editurii Humanitas, care i-a publicat cărţile la noi.
Lungmetrajul „Pelle the Conqueror”, din 1987, regizat de Bille August, al cărui scenariu l-a semnat, a fost premiat cu Oscar pentru film străin.